De afgelopen weken kon je er bijna niet omheen; kunstmatige intelligentie was groot in het nieuws. Wat is kunstmatige intelligentie nu precies en waarom is het ineens relevant? En wat betekend “AI” voor onze toekomst?
De geschiedenis van kunstmatige intelligentie
Vooropgesteld: AI is er al een poosje. Sinds de jaren 50 is er in meer en mindere mate tijd en geld gestoken in het ontwikkelen ervan. Zo schreef in 1997 de AI van IBM, “Deep Blue”, geschiedenis door de toenmalige wereldkampioen schaak te verslaan. Het zit in zaken die we nu als “normaal” beschouwen en misschien zelfs dagelijks gebruiken. Denk aan je Smart-Home assistenten (“Hey Google!”) of je auto die je waarschuwt en zelfs bijstuurt als je buiten de lijntjes rijdt. Artificial Intelligence is er vooral om het gemak van de mens te dienen.
In 2011 wint IBM’s supercomputer Watson een bekende Amerikaanse game-show over strategie en kennis. Hieruit blijkt eens te meer dat computers in staat zijn slimmer te worden dan menselijke tegenspelers.
AI dient de mens
Tot nu toe zijn de meeste vormen van Artificial Intelligence gericht op het uitvoeren van complexe taken, op basis van instructies die worden ingegeven door mensen. Computers zijn nu in staat om die taken sneller en efficiënter uit te voeren dan wij ze zelf zouden kunnen doen. Waarom dan nu ineens de hernieuwde belangstelling voor AI?
De investeringen van grote bedrijven die zich bezig hebben gehouden met kunstmatige intelligentie (Google, Microsoft, IBM, etc.) hebben ertoe geleid dat er een punt bereikt is waarop AI niet enkel meer reactief kan worden gebruikt, maar ook ingezet kan worden als oplosser van diverse vraagstukken. Het is nu in staat om complexe input van een gebruiker in te zetten als leermodel en zichzelf hiermee te verbeteren. Dit betekent dat deze systemen zich aan kunnen passen aan nieuwe omgevingen en de verandering van regels.
Voorbeelden van hoe AI onze maatschappij veranderd
ChatGPT – antwoord op al je vragen
Het meest recente, bekende voorbeeld en onderwerp van gesprek is de AI-gestuurde chatbot: ChatGPT, die in staat is om uitzonderlijk gedetailleerde reacties en teksten te genereren. Je kunt ChatGPT een vraag stellen, waarna er een doordacht, duidelijk antwoord of stuk tekst wordt gegenereerd, wat zich aanpast aan de dan geldende regels. Denk aan een reactie over een politieke discussie, die anders wordt naarmate de maatschappelijke consensus verschuift.
DALL-E – maak creatieve ideeën visueel in één klik
Of neem DALL-E, die met een simpele beschrijving van een aantal variabelen een Cartoon in Johannes Vermeer-stijl tekent. Kortom, AI neemt vormen aan waarvan de toepassing interessant wordt voor kleinere ontwikkelaars, die minder toegang hebben tot data en/of rekenkracht.
Hierdoor zullen nieuwe banen/werkvelden ontstaan en bepaalde menselijke taken onvermijdelijk verdwijnen.
In tegenstelling tot ChatGPT is DALL-E niet gratis, maar moet je credits kopen om de ai te kunnen gebruiken.
Vastleggen van duidelijke AI wet-en regelgeving
Omdat niet alle kunstmatige intelligentie zich meer laat sturen door “slechts” input van de mens, maar zichzelf kan aanpassen en zo een eigen denkwijze kan adopteren, zijn er veel wetenschappers en overheden die op dit moment op de rem trappen. Door de groeiende invloed van AI in technologische vooruitgang is het van groot belang dat er regels en grenzen worden afgestemd en ingebouwd. Er moeten wettelijke kaders komen waarin AI haar invloed kan en mág laten gelden en waar deze beperkt moet worden.
AI in de nabije toekomst
Het is onmogelijk om te voorspellen waar Artificial Intelligence naartoe gaat; ontstaat er een automatiserings-wedloop? Overspoelen machines onze informatiestromen met propaganda en onwaarheden? Helpen supercomputers jou straks op weg als je wilt weten hoe je een computer moet bouwen, of is deze in staat een nieuwe, betere versie van zichzelf te bouwen?
Genoeg voer om over na te denken en over te discussiëren. Een taak die, zolang we de toekomst nog niet kunnen voorspellen, het beste opgepakt kan worden door een daarvoor bij uitstek geschikt medium; het menselijke brein.
Direct aan de slag met AI?
Na het lezen van dit artikel is het tijd om zelf eens te kijken naar de onbegrensde mogelijkheden van AI. Probeer direct één van de onderstaande AI-tools en ontdek hoe dit jouw bedrijf verder kan helpen. Denk bijvoorbeeld eens aan de toepassing van AI voor het automatiseren van processen, contentcreatie of het uitvoeren van marktanalyses.