Een wachtwoordmanager helpt je bij het opslaan, beheren en beveiligen van je online-inloggegevens. Het is algemeen bekend dat een veilig wachtwoord aan een aantal eisen moet voldoen, zoals een minimaal aantal karakters, cijfers en hoofdletters. Daarnaast wordt het ook sterk aanbevolen om niet voor elke website hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Echter komen wij in de praktijk helaas nog regelmatig risicovolle situaties tegen met onveilige inloggegevens. Hier kan een online wachtwoordenkluis een uitstekende oplossing voor bieden.

Stel jezelf deze kritische vragen over je wachtwoordenbeleid:
Hoe veilig zijn de wachtwoorden binnen mijn organisatie? En wat is de impact op het bedrijf als morgen mijn inloggegevens kwijt zijn als gevolg van een cyber aanval?

Waarom heb je een wachtwoordmanager nodig?

Wachtwoorden zijn de zwakste schakel in de security chain en daarom is het nodig om het wachtwoordenbeleid flink aan te scherpen. Een wachtwoordmanager geeft je de handvatten om op een relatief eenvoudige manier een streng wachtwoordenbeleid te hanteren binnen je bedrijf. Door dit wachtwoordbeleid wordt de kans en impact van cyber aanvallen drastisch verkleind.

Security tip: schakel multi-factor authenticatie in voor al je accounts
Een sterk wachtwoord is één ding, maar multi-factor authenticatie (MFA) voorkomt 99,9% van de aanvallen op je online-inloggegevens. MFA is bijvoorbeeld de verificatie via een SMS of authenticator app op je smartphone. Met een wachtwoordmanager maak je MFA onderdeel van je securitybeleid en wij adviseren om MFA zo snel mogelijk in te schakelen voor al je accounts.

Hoe werken wachtwoord managers?

Wachtwoordmanagers werken als een online kluis waarin je eenvoudig al je inloggegevens kan bewaren. Je hebt nog maar één masterwachtwoord dat je moet onthouden en waarmee je de kluis kan ontgrendelen. Wanneer je een website bezoekt vult de wachtwoordmanager vervolgens met één klik automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacybeleid.
Ik Accepteer

Nooit meer een wachtwoord verzinnen
Met een wachtwoordmanager kan je in een handomdraai ook sterke nieuwe wachtwoorden genereren met de automatische “Suggested Password” functie. Dit zijn totaal willekeurige wachtwoorden die voldoen aan de strengste veiligheidseisen.

Wat zijn de voordelen van een wachtwoordmanager?

✔ Al je wachtwoorden op één extra beveiligde plek
✔ Genereer in één klik automatisch een uniek wachtwoord
✔ Veilig gezamenlijke inloggegevens delen met collega’s
✔ Automatische synchronisatie op al je (mobiele) apparaten
✔ Ultrasnel inloggen met je vingerafdruk of masterwachtwoord

Wat is het nadeel van een wachtwoordmanager?

Uiteraard zijn er ook nadelen aan het gebruik van een wachtwoordmanager. Het grootste nadeel van een wachtwoordmanager is dat al je kritische informatie is opgeslagen op één locatie. Als een hacker toegang krijgt tot de wachtwoordmanager heeft deze dus ook direct toegang tot alle inloggegevens.

De veiligste plek voor je wachtwoorden is in een schrift, maar is dat handig? Deze kan je ook kwijtraken of gestolen worden en je hebt een schrift natuurlijk ook niet altijd bij de hand.

Security tip: gebruik een unieke wachtwoordzin voor je wachtwoordmanager

Is een wachtwoordmanager veilig?

Wachtwoordmanagers maken gebruik van geavanceerde encryptie om jouw bedrijfsdata te beveiligen. Per definitie is een wachtwoordmanager dus altijd veiliger dan een blaadje onder het toetsenbord of in een Word-document op je computer. Daarnaast maak je gebruik van sterkere wachtwoorden en er wordt ook actief beleid op gevoerd om de wachtwoorden sterk te houden.

Wil jij de veiligere wachtwoorden met een wachtwoordmanager?

Hanteer een professioneel en veilig wachtwoordenbeleid met een password manager. Neem vrijblijvend contact op met Ferry of Rob om de mogelijkheden voor een wachtwoordmanager te bespreken. We geven je graag advies over het verbeteren van je online veiligheid.

Nieuwsgierig naar wat we nog meer voor je kunnen betekenen op gebied van cyber security?
Neem contact met ons op voor een adviesgesprek met cyber security scan.