Waarschijnlijk één van de minst bezochte ruimtes in het kantoor; de patchruimte of in sommige gevallen de patchkast, meterkast of serverruimte genoemd. Zelfs de schoonmaker mag er niet komen, want stel je voor dat de bezem achter één van de kabels blijft hangen. Toch loont het om aandacht te besteden aan dit belangrijke knooppunt in de infrastructuur. In dit artikel leren we je wat het belang is van een nette patchruimte, hoe je hiermee IT-kosten kan besparen en direct ook je bedrijfscontinuïteit verhoogt.

De patchruimte: een cruciaal knooppunt van je IT-infrastructuur

Je bent er vast wel eens geweest of langs gelopen; de patchruimte, het knooppunt van de IT-infrastructuur binnen je bedrijf. Dit is de plek waar vroeger je server stond (of nog steeds staat) en waar vanuit ook je hele bedrijfsnetwerk word geregeld via allerlei switches, firewalls, etc. Dat deze apparatuur goed werkt zorgt er voor een groot deel voor dat jij en je collega’s elke dag hun werk kunnen uitoefenen. Maar is er een storing of defect? Dan is de kans groot dat dit knooppunt een knelpunt wordt binnen je bedrijf en ervoor zorgt dat je tijdelijk niet of nauwelijks kan werken. Het is dan ook raadzaam om je vooraf goed te laten adviseren, de kans op downtime van systemen te beperken en een calamiteitenplan te maken voor je IT.

De oorzaak van een chaotische patchruimte

Nu zal je misschien denken; Support IT heeft toch alles aangesloten, hoe kan het dan dat de patchruimte niet netjes is? We leggen het je graag uit, want een wirwar van kabels en aansluitingen kan meerdere oorzaken hebben.

Overname van systemen oude IT-leverancier
Uiteraard zorgen wij ervoor dat de patchruimte bij oplevering van nieuwe systemen helemaal geordend is, maar soms worden er ook bestaande systemen overgenomen bijvoorbeeld wanneer je recentelijk bent overgestapt naar ons als IT-leverancier. Wij nemen de huidige systemen in sommige gevallen over, maar het komt regelmatig voor dat de netheid van deze systemen nog kan worden verbeterd.

Meerdere dienstverleners zijn afhankelijk van het netwerk
De patchruimte is in de praktijk een verzamelpunt waar, in de meeste gevallen, meerdere dienstverleners van afhankelijk zijn. Denk hierbij aan de installateur van een alarmsysteem of de beheerder van een klimaatserver. Deze dienstverleners houden geen rekening met het grote plaatje, maar zorgen er alleen voor dat hun eigen systemen goed werken, met als gevolg dat aansluitingen soms door elkaar heen kunnen lopen.

“Handige” collega’s
Ze zijn berucht bij onze servicedesk: die ene “handige” collega, die wel een idee heeft hoe het zit wanneer een telefoontoestel niet werkt. “Die prikken we wel even om”, is dan vaak de gedachte. Het kan natuurlijk werken, maar het kan ook totaal mis gaan, met alle gevolgen van dien.

Spoedgevallen
Natuurlijk proberen wij altijd zo net mogelijk te werken, maar bij spoedgevallen kan het zijn dat de benodigde oplossing niet de mooiste oplossing is.

Wat levert een goed gestructureerde patchruimte op?

Zelf voor iemand zonder enige IT-kennis is het binnen één oogopslag te zien of een patchruime goed is georganiseerd of niet. Op de onderstaande afbeeldingen zie je een internetvoorbeeld van een gestructureerd patchpaneel. Een goed gestructureerde patchruimte geeft overzicht en creëert gelijk een stuk meer rust. Handig, want dan kunnen wij efficiënter ons werk doen en minimaliseer je de downtime van systemen.

Oké, een goed gestructureerde patchruimte is een stuk overzichtelijker en het ziet er beter uit, maar hoe helpt dat nou om kosten te besparen?
Hier zijn enkele mogelijke manieren waarop een goed georganiseerde patchruimte kostenbesparingen kan opleveren:

  1. Efficiëntie bij patchmanagement: Een goed gestructureerde patchruimte kan helpen bij het stroomlijnen van het patchmanagementproces, waardoor wij efficiënter kunnen werken en jij minder geld kwijt bent aan onze werkuren op locatie.
  2. Verminderde foutenmarges: Een goed gestructureerde patchruimte kan de kans op menselijke fouten verminderen, waardoor er minder downtime van systemen is en kosten voor het verhelpen van storingen voorkomen kunnen worden.
  3. Verbeterde hardware- en software-documentatie: Een goed gestructureerde patchruimte kan helpen om beter inzicht te krijgen in de IT-omgeving, wat kan resulteren in het verminderen van onnodige uitgaven aan ongebruikte software of hardware.
  4. Verbeterde naleving IT-beleid: Een goed gestructureerde patchruimte kan ook helpen bij het handhaven van naleving van het IT-beleid, regelgeving en beveiligingsvoorschriften. Alle systemen zijn up-to-date en voorzien van de laatste patches.
  5. Verlengde levensduur van systemen: Door ervoor te zorgen dat systemen regelmatig worden gepatcht, kunnen beveiligingslekken en prestatieproblemen worden aangepakt, wat kan helpen de levensduur van IT-systemen te verlengen.

Kortom, een goed georganiseerde patchruimte kan bijdragen aan het verbeteren van de efficiëntie van het patchmanagementproces, het verminderd de kans op menselijke fouten en kan oplopen tot een flinke kostenbesparing.

Een nette en gestructureerde patchruimte in één dag

Bij Support IT hebben wij specialisten in dienst die je patchruimte volledig voor je kunnen herstructureren. In de meeste gevallen ziet je patchruimte er dan binnen één dag weer zoals nieuw uit. Daarnaast kunnen wij de bekabeling op kantoor of in andere bedrijfsruimtes trekken, wegwerken en aansluiten. Wij denken in oplossingen en komen graag bij je langs voor vrijblijvend advies.

Bekijk onze laatste blog artikelen: